Portfolio
opdrachtwerk

Wat weet jij van Sobibor?

Datum
Oktober 2016

Opdrachtgever
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught en het VFonds.

Inhoud
Film t.b.v. Virtual Reality Sobibor

Vertoning
Première: Nationaal Monument Kamp Vught. De film reist mee met de Virtual Reality die door het land heen verschillende gastlocaties krijgt.

Het Ministerie van VWS heeft een Virtual Reality van vernietigingskamp Sobibor laten maken. Sobibor is door de nazi's vernietigd waardoor er weinig van over is. De herinnering aan Sobibor wordt mede hierdoor levend gehouden en overgedragen. Deze film vertelt het verhaal achter Sobibor aan de hand van de persoonlijke ervaring van Jules Schelvis, een van de 18 overlevenden van Sobibor. Zes jongeren uit Vught nemen dit verhaal in zich op en worden mede vertellers.

Stap in de wereld van het Kanaalpark

Datum
Oktober 2015

Opdrachtgever
In opdracht van: Waterschap Aa en Maas

Inhoud
Promofilm

Vertoning
Première: 19 september 2015, Stadsboerderij Eijghentijds, Rosmalen. T.g.v. Opening Kanaalpark. Na de première ingezet door het Waterschap via internet.

Een korte educatieve promofilm over het nieuwe natuurgebied: het Kanaalpark. Met specifieke aandacht voor de Rosmalens Aa; een beek die door het park slingert over een lengte van 7 kilometer. De film is gemaakt ter gelegenheid van de opening van het Kanaalpark.

Beekvliet 200 jaar buitengewoon

Datum
Oktober 2015

Opdrachtgever
Stichting Beekvliet 200

Inhoud
Trailer van de film. De gehele film duurt 47 minuten.

Vertoning
De film is op DVD bijgesloten in het boek “Beekvliet 200 jaar buitengewoon”. Het boek en de film zijn gemaakt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Beekvliet. Een portret van deze bijzondere school en haar historie.

Rebel

Datum
September 2015

Opdrachtgever
Leon van der Zanden

Inhoud
Trailer. De gehele film duurt 1 uur en 30 min.

Vertoning
De film is vertoond in theaters, inclusief nagesprek met Leon van der Zanden, Patrick van Es (schrijver) en Ellen als regisseur.

Rebel is een verfilming van het bijzondere theaterstuk Rebel van Leon van der Zanden. De film is geen pure registratie, maar een film waarin het verhaal, de muziek en de filmische beelden de magische werking van Rebel extra laten werken. In Rebel zuigt Leon je mee in een sprookjesachtig verhaal over een anti-held die verdacht veel overeenkomsten heeft met hemzelf.

Monumentendag 2014: trailer

Datum
September 2014

Opdrachtgever
Gemeente ’s-Hertogenbosch / Comité Open Monumentendag

Inhoud
Trailer Open Monumentendag 2014

Vertoning
Openingsmanifestatie 10 september 2014; Open Monumentendagen 13 en 14 september 2014; internet.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2014 heeft Ellen een aantal films gemaakt. De hoofdfilm bestaat uit vier documentaire portretten van mensen en onderwerpen die in hun geschiedenis raken aan het thema: ‘Op Reis’. Reizigers van alle tijden hebben hun sporen nagelaten. In deze trailer zijn fragmenten te zien van de vier portretten. Twee van de vier portretten staan ook op deze website.

Monumentendag 2014: documentaire portretten

Datum
September 2014

Opdrachtgever
Gemeente ’s-Hertogenbosch / Comité Open Monumentendag

Inhoud
documentaire portretten

Vertoning
Openingsmanifestatie 10 september 2014; Open Monumentendagen 13 en 14 september 2014; internet.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2014 heeft Ellen een aantal films gemaakt. De hoofdfilm bestaat uit vier documentaire portretten van mensen en onderwerpen die in hun geschiedenis raken aan het thema : ‘Op Reis’. Reizigers van alle tijden hebben hun sporen nagelaten. Twee van de portretten zijn hier te zien: in het eerste portret staat Louise Parihala centraal die als dochter van een KNIL-militair naar Nederland (Vught) kwam, in 1951. In het tweede portret staat Henri Bakker centraal. Henri Bakker was de eerste Nederlandse vliegenier die militaire vluchten maakte. De andere portretten en de totale film zijn via het Vimeo-account van Ellen van Kempen te zien.

Kamp Vught leeft door: de derde generatie

Datum
november 2013 / oktober 2014

Opdrachtgever
Nationaal Monument Kamp Vught

Inhoud
vier portretten van de derde generatie.

Vertoning
Vaste expositie Barak 1, NMKV.

De laatst overgebleven barak van SS-concentratiekamp Vught vertelt het verhaal van 4 verschillende groepen die in dit soort barakken onvrijwillig werden onder gebracht: concentratiekamp (1943-1945); opvangkamp voor Duitse burgerevacués (1944-1945); interneringskamp voor (vermeende) collaborateurs; Moluks Woonoord (1951-nu). 14 AV-werken in de vaste expositie: animatie, testimonial, portret, projectie, audiotrack, soundscape en interactieve AV. Dit filmfragment is een compilatie van 4 van de 14 AV-werken; portretten van vier personen uit de 3e generatie. Zij leven door met de geschiedenis van hun grootouders. Welk effect heeft dat op hun leven nu.

Barak 1: expositie

Datum
November 2013

Opdrachtgever
Nationaal Monument Kamp Vught

Inhoud
AV-collage expositie

Vertoning
Vaste expositie Barak 1, NMKV.

De laatst overgebleven barak van SS-concentratiekamp Vught vertelt het verhaal van 4 verschillende groepen die in dit soort barakken onvrijwillig werden onder gebracht: concentratiekamp (1943-1945); opvangkamp voor Duitse burgerevacués (1944-1945); interneringskamp voor (vermeende) collaborateurs; Moluks Woonoord (1951-nu). 14 AV-werken in de vaste expositie: animatie, testimonial, portret, projectie, audiotrack, soundscape en interactieve AV. Fragment is een van de 14 AV-werken; collage bij het thema ‘thuiskomst’. Deze collage is onder regie van Ellen gemaakt door Jasper Dingenouts.

VGS: gemeentesecretaris en veiligheid

Datum
September 2013

Opdrachtgever
Gemeente 's-Hertogenbosch

Inhoud
Films landelijk congres Gemeentesecretarissen

Vertoning
Congresgebouw 1931 sept 2013 / Elders via Ministerie van Justitie

Deze film maakt onderdeel uit van het filmproject voor het VGS-congres 2013 (Vereniging van Gemeentesecretarissen). In deze film het verhaal van Madelon de Wilde (Gemeentesecretaris van Haren), zij vertelt haar ervaring over Project X.

Het totale filmproject:
22 getuigenissen van gemeentesecretarissen over hun ervaring met veiligheid. Persoonlijke verhalen van Project X tot dodelijk ongeval, van schietpartij in Alphen tot brand bij Moerdijk. De secretarissen inspireren elkaar om veiligheid als prioriteit te zien en zichzelf een verantwoordelijke rol toe te bedelen. Minister van Justitie, Ivo Opstelten, heeft de film vanwege de krachtige inhoud aanbevolen.

Marielle van Uitert

Datum
September 2013

Opdrachtgever
Nationaal monument Kamp Vught

Inhoud
Kort filmportret Marielle van Uitert

Vertoning
Expositie Nationaal Monument Kamp Vught: 5 sept 2013 - 30 juni 2014

Oorlogsfotografe Marielle van Uitert wil de oorlog een persoonlijk gezicht geven. Haar foto’s vertellen het verhaal van de mensen die niet gehoord worden. Marielle geeft hen een stem. In Aleppo werd Marielle ontvoerd en raakte gewond bij een mortieraanslag. Weer thuis krijgt ze na de nachtmerries elke keer de rust weer terug. Tot de volgende stem roept.

Beekvliet200

Datum
Juni 2013

Opdrachtgever
NMI; reünistenvereniging Beekvliet

Inhoud
Trailer t.b.v. viering jubileum Beekvliet

Vertoning
Website Beekvliet200.nl

Van klein-seminarie tot Excellente School. Beekvliet viert haar 200-jarig bestaan. Van de roeping van de eerste priesterstudenten in 1815 tot aan de ambitie van de huidige gymnasiasten. Een school met een bewogen geschiedenis, geleefd door duizenden en duizenden (oud)leerlingen. In 2015 wordt het 200-jarig bestaan ingeluid met een boek, een website en films.
De trailer is onderdeel van de kick-off van het totale project.

Eeuwenlang Verbonden: historische film

Datum
Januari 2012

Opdrachtgever
Gemeente 's-Hertogenbosch

Inhoud
historische film over vriendschap tussen steden

Vertoning
Stadhuis ’s-Hertogenbosch / Theater aan de Parade

Een historische film over het 750-jarig bestaan van de vriendschap tussen ’s-Hertogenbosch en Leuven. Voice-over: Ed Hoffman.

Eeuwenlang Verbonden: persoonlijke filmverslag

Datum
November 2012

Opdrachtgever
Gemeente 's-Hertogenbosch

Inhoud
persoonlijke film als kado aan Leuven

Vertoning
Stadhuis ’s-Hertogenbosch / Theater aan de Parade

Een persoonlijke film van een bijzondere reis waarin de Bosschenaar Leuven ontmoet. In juni 2012 zijn 750 Bosschenaren naar Leuven gegaan. Zij beleefden de stad en de vriendschap tussen hun eigen stad en Leuven. Er zijn duizenden foto’s gemaakt, honderden hiervan zijn ingestuurd. Een selectie van deze foto’s vormen met persoonlijke verhalen de basis van de film. Tekst en voice-over: Eric Alink

De grafzerken van de Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch

Datum
November 2010

Opdrachtgever
Stichting ABC

Inhoud
familieportret

Vertoning
Theater aan de Parade ’s-Hertogenbosch

Drie korte films ten behoeve van de presentatie van de publicatie ‘De grafzerken van de Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch’. Gedurende 10 jaar is er door 20 mensen onderzoek gedaan naar de grafzerken en verslag gelegd. Fragment is 1 van de 3 films; familieportret.

Liefde achter prikkeldraad

Datum
februari 2010

Opdrachtgever
Nationaal Monument Kamp Vught

Inhoud
Korte documentaire bij expositie.

Vertoning
Nationaal Monument Kamp Vught. Expositie ‘Liefde in oorlogstijd’.

Korte documentaire over liefde in oorlogstijd. Twee verhalen over hoe het is om verliefd te worden, te zijn en te blijven tijdens gevangenschap gedurende W.O. II.

Filmschatten

Datum
februari 2010

Opdrachtgever
Schatten van Brabant, Provincie Brabant

Inhoud
leaderpakket

Vertoning
Bijeenkomsten Schatten van Brabant / Omroep Brabant

Een leaderpakket ten behoeve van alle films die gemaakt worden in opdracht van Schatten van Brabant. De films worden binnen het ‘smoelwerk’ van de leader vertoond en uitgezonden. In samenwerking met Jasper Dingenouts.

Jos Wijnant, de Oudste Man van Nederland

Datum
maart 2009

Opdrachtgever
Omroep Brabant

Inhoud
Televisieportret

Vertoning
Uitzending Omroep Brabant

Historisch televisieportret van de oudste man van Nederland ter gelegenheid van zijn 107e verjaardag. Een persoonlijk interview gecombineerd met historisch beeldmateriaal. 24 min. Interview: Arjo Kraak.

Witte Geit

Datum
najaar 2007 / 2008

Opdrachtgever
Omroep Brabant

Inhoud
Televisieprogramma

Vertoning
Omroep Brabant

Erfgoedprogramma waarin op spraakmakende wijze een link wordt gelegd tussen verleden, heden en toekomst. Combinatie van documentair / fictie en reportage. 10 x 15 min. Fragment.

Een centrum in beweging

Datum
juli 2008

Opdrachtgever
Revalidatiecentrum De Tolbrug

Inhoud
Film voor 50-jarig jubileum

Vertoning
Feestelijke bijeenkomst 50-jarig jubileum Revalidatiecentrum De Tolbrug

Een film over Revalidatiecentrum De Tolbrug dat 50 jaar bestaat. 3 persoonlijke portretten van revalidanten en interviews met artsen geven een beeld van de bijzondere geneeskunde die revalidatie is. Als een rode draad door de film heen vertelt een acteur, in de rol van de eerste revalidatiearts, de historie.

Cultuurprijs 2008

Datum
september 2008

Opdrachtgever
TV8 Mediaprodukties

Inhoud
portretten en infofilm

Vertoning
Bijeenkomsten Uit in Brabant

Korte films in het kader van de Cultuurprijs 2008 die de Provincie Brabant uitreikt aan een culturele ondernemer. Voor de verkiezing van de winnaar heb ik drie korte films van de genomineerden gemaakt (portretten) en een algemene film over cultuur in Brabant.

Schatten van Brabant

Datum
juli 2008

Opdrachtgever
Schatten van Brabant / Provincie Brabant

Inhoud
sfeerclip

Vertoning
bijeenkomsten Schatten van Brabant / Omroep Brabant

Een sfeerclip waarin de organisatie Schatten van Brabant wordt gepresenteerd. Schatten van Brabant verbindt erfgoed met kunst en cultuur in Noord-Brabant. 45 sec.

Brabant 900

Datum
voorjaar 2006

Opdrachtgever
Omroep Brabant TV

Inhoud
historisch televisieprogramma

Vertoning
uitzending Omroep Brabant TV: voorjaar 2006

Regionaal historisch televisiedocument dat gemaakt is in het kader van het 900-jarig bestaan van Brabant. 12 x 20 min.